Wing Foil Camps

Wing foil surfing
Wing foil surfing

Säkert har du bevittnat detta spektakel när du över över havet plötsligt bevittnar en surfare med segel som med en bräda till synes först verkar sväva över havsytan! När du kollar lite närmare, verkar det ändå vara någon form av pinne som går från brädan och ner till något under vattenytan (en hydrofoil), men du förundras fortfarande hur det faktiskt är möjligt att en människa kan sväva fram på vattnet ”så enkelt”! – Det du har bevittnat är med största sannolikhet Wing foil surfing, eller Foil surfing som det också kallas på svenska.

Foil surfing ser nog för de flesta som ser det för första gången, som väldigt egendomligt ut, men samtidigt spännande och actionfyllt. Faktum är att Foil surfing är en av de absolut snabbast växande vattensporterna, och man behöver inte ha erfarenhet från tex. vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing, eller andra liknande sporter för att lära sig foil surfa, men kan vara en fördel.

Att lära sig Wing Foil surfa

För att lära sig wing foil surfa, kan man alternativt köpa en bräda och börja lära sig själv, alternativt är det troligtvis snabbaste sättet att gå en kurs med en instruktör. Det finns kurser såväl i Sverige samt utomlands (mer info nedan). Oavsett om man dock lär sig själv eller inte, behöver det dock i båda fallen bara blåsa väldigt lite för man ska kunna lära sig att stå upp på brädan, och hantera segel mm (Kom dock ihåg att för din säkerhet och är du o-van med vatten kan det även alltid vara bra att gå en kurs först, och surfa heller aldrig ensam).

Wing Foil surfskolor i Sverige & utomlands

I Sverige finns det Wing Foil surfskolor på såväl svenska västkusten, samt på Östkusten och i närheten av Stockholm. På den svenska västkusten finns det exempelvis en wingfoil surfskola vid Surfers Center i Varberg. Nedan följer mer information kring Wing foil surf kurser och skolor utomlands.

Wing foil surfing camps utomlands

Skulle man vilja lära sig foil surfa, eller oavsett om man redan är en erfaren foil surfare, finns det såväl som sagt surf camps utomlands som just även är inriktade på wing foil surfing. Detta går att finna via exempelvis Booksurfcamps.com där man också kan hitta besökarbetyg. Nedan har vi listat några av de 5 mest högst rankade foil surfing campen just nu hos Booksurfcamps.com:

Topp-5 Wing Foils surfing camps 2024 (hos Booksurfcamps.com)

1. 8 Dagars Wing Foil Camp med Privata Lektioner i Progresi, Yucatan, Mexico
2. 7 Dagars Wing Foil Camp i Gran Canaria, Kanarieöarna
3. 7 Dagars Nybörjar Wing Foil eller Kitesurf Camp i Cabarete, Dominikanska Republiken
4. 8 Dagars Privat Wing Foil Surf Camp i Viganj, Pelješac, Kroatien, med 100% vind statistik.
5. 8 Dagar Alla Nivåer Wing Foil Surf Camp i Corralejo, Fuertuventura, Kanarieöarna