Om att boka surfresa

Så du har nu kommit fram till att du vill åka på en surfresa? – Spännande! Frågan är då, var ska man åka, och var ska man börja? Till en början kanske det står ganska klart vart det är man vill åka; för en surfresa är ju också precis som namnet säger, just en resa, och det handlar om att just besöka en aktuell destination. Observera att stegen nedan bara är lite hur vi brukar göra när vi bokar en surfresa, man kan givetvis gå tillväga hur man vill själv!

Bestämma destination

1. Att bestämma var du vill åka kan vara en bra början, vilket också givetvis en fråga som varierar med budget. Precis som med andra resor varierar även såväl luft som vattentemperatur världen över sett till tid på året man väljer att åka. I det här fallet, även konsistens samt storleken på vågorna. Vissa arrangörer stänger också ner vissa surfcamp på vissa ställen under vintern eller sommaren, vilket dels kan ha att göra med att vågorna just då är sämre, eller att det i det förstnämnda fallet blir såpass kallt att intresset bland besökare minskar.

Har man dock aldrig surfat tidigare behöver man dock som sagt inte åka ända till Bali eller Costa Rica till att börja med, utan vill man stanna i Europa kan ett bra tips vara Portugal eller Biarritz (Frankrike). Det hela beror på tycke och smak, och givetvis även vilken tidpunkt på året det rör sig om.

Att flyga till Costa Rica kostar naturligt sett mer än att bara flyga till Portugal. Du kan jämföra flygresor på tex. Momondo.se. Flyger du längre bort kan det ibland även vara bättre att stanna lite längre på destinationen ifråga, då just flygtiden är längre. Så börja med att kolla tillgänglighet hos campet på den destination du vill resa till!

Booksurfcamps.com är en bokningssida för fler än 500 researangörer och surfcamps världen över – Läs även användar-recensioner!

Surfkurs och surfcamp

2. Något som är gemensamt för nästan alla surfcamps idag är att det finns surfkurser för såväl nybörjare till avancerad. Man kan ofta få privatkurser om man så vill, men ofta i den kursen man deltar i så rör det sig om en grupp människor av mindre eller större storlek. Kostnaden för surfkurs är dock ofta ett tillval, då en del surfare (ofta mer avancerade) föredrar att bara boka boende och inte kurs.

Om det ej finns boende tillgängligt på campet vid en destinationen den aktuella tidpunkten, så finns det ofta nästan alltid andra camps på samma destination. Lapointcamps och Surfakademin har tex. båda surfcamps i Santa Teresa i Costa Rica som är en populär destination för vågsurf, och om inte de är tillgängliga just då kan du hitta fler camps på tex. Booksurfcamps.com. Det är viktigt att också kolla vad som ingår i resan, om tex. frukost eller mat ingår, då det kan skilja sig lite i praxis här mellan tex. svenska och utländska aktörer. Campet kanske är billigare än andra initialt, men tillkommer kostnader för detta kan det bli betydligt dyrare än så. Transport till och från campet tillkommer dock nästan alltid, liksom naturligt sett även för utflykter på plats.

3. När du hittat ett camp som har tillgänglighet under de aktuella datumen, kan det vara bra att kolla så det även finns flyg de datumen (flyg kan du kolla, hitta och jämföra via exempelvis Skyscanner.com). Kom dock ihåg att även alltid läsa informationstexten rörande destinationen. Det kan hända att det är en längre transport ut till destinationen eller campet, varav man kanske kan behöva landa någon dag innan, och vice versa när du bokar flyget hem.

4. När du valt ett camp, och det matchar med flygtider, så börjar det bli dags att boka! Kom ihåg att även läsa en extra gång på bokningssidan så du inte missar någon info. Campen ifråga erbjuder som sagt ofta även transport till och från flygplatsen, så kontakta dem och kolla även så att tiderna fungerar, samt med incheck. Det brukar även komma mejl från såväl flygbolag som researrangör fram till avresa med eventuellt viktigt info, så se till att du inte missar detta!

Mer att tänka på inför resan

Det tillkommer givetvis fler saker som kan vara bra och viktigt att tänka på inför en surfresa, samt saker som kan vara bra att ha med sig. Ett första tips är att gärna träna så du är i fysisk god form inför resan. Har du bokat en surfkurs, ingår dock vanligtvis bräda och eventuell våtdräkt. I det fall du bokat surfkurs, brukar det även gå bra att använda brädan om du skulle vilja gå och surfa utanför kursen. Har du inte bokat kurs, kan det i det senare fallet vara lite olika regler om det går bra att låna bräda eller inte, eller måste hyra.

Vad gäller saker som kan vara bra att ha med sig, så kan tex. plåster vara en sån sak vid mindre skador och sår, men det går också ofta att handla en hel del att på plats. Just denna del går vi inte in på här, men vänligen kolla generella tips (och till det aktuella resmålet), samt med UD inför destinationen, och även med arrangören ifråga innan du reser!

Vi hoppas på en fantastisk resa!