Surfcamps & surfrese företag

Det finns en stor mängd olika företag som erbjuder surfresor, sådana som har surfcamps vid surfspots eller destinationer runt om i världen, men också att de anordnar kurser vid sina respektive camps. Det finns som sagt större eller mindre aktörer i branschen, och som även kan ha lite olika inriktningar. Surfcamps, och flera större nordiska aktörer för olika resmål kan man ofta hitta vid en enkel sökning på Google. Skulle inte de ha plats, eller om man vill prova något nytt, är ett tips även att använda sig av tjänsten Booksurfcamps.com (nedan), där man kan hitta en stor mängd andra surfcamps. Läs i övrigt mer nedan.

Topp-5 Surfcamps enligt Booksurfcamps.com för olika destinationer!

Säkerhet, och vanliga frågor & tankar vid surfresa

Det kan naturligt sett vara flera saker som dyker upp inför om du tänkt boka en surf resa. Om man aldrig surfat tidigare, så kan frågor som dyker upp vara, ”kommer jag att klara det?” (se även vår artikel ”Är det svårt att lära sig surfa?”), ”kommer jag klara det rent fysiskt?”, ”Är det farligt?”, ”Finns det hajar och andra farliga djur?”

Vad gäller det förstnämnda så kommer du dock med största möjliga sannolikhet vid en veckas kurs ha stått upp på en bräda innan resan är slut. För en del går det redan efter en dag, för en del andra kan det tar några dagar. Vanligtvis får man väldigt bra hjälp av instruktören som förklarar och följer upp din ”pop-up”, och även i början brukar hjälpa dig komma upp i fart genom att ”knuffa brädan”. Just farten och även ”timingen” har stor betydelse när man ska fånga en våg (Dock är det inte säkert att du kanske kommer att ha paddlat ut och kunnat surfa en ”grön” eller obruten våg efter redan första veckan.).

Fysik och smidighet

Däremot, och särskilt när man ska paddla ut och surfa obrutna vågor, kommer det beroende på förhållanden kräva att du är i god fysisk form med goda sim-egenskaper, framförallt för att man också skall få ut så mycket av sin surfing som möjligt. Ur en säkerhetssynpunkt kan det också hända att ”leechen” eller kopplingen till brädan brister, och då måste man kunna simma in till land på egen hand om nödvändigt. Kom ihåg att aldrig ge dig ut i förhållanden som känns osäkra sett till din kunskapsnivå eller fysik. Läs mer om säkerhet vid surfing här eller potentiella faror vid surfande där det finns några tips. Ska du däremot bara surfa brutna vågor och vara på grunt vatten där du bottnar, så kräver det inte samma goda fysik för att enbart ”ta en våg”, men det är bra om man gärna har smidighet!

Ang. om surfing är farligt, så finns det som sagt faror, men risken är ofta liten om du går en kurs med en behörig instruktör som instruerar dig om det som kan vara bra att veta om såväl plats (tex. botten, stenar, rev mm) som övrig säkerhet.

Hajar och farliga djur

Ang. om det finns hajar och andra farliga djur, så kan detta finnas (liksom vid alla oceaner), men risken att bli angripen av tex. en haj är ytterst liten sett till andra faror (du kan läsa mer om detta i vår artikel här). Andra djur som kan vara farliga är även tex. maneter, rockor mm. Kolla alltid med ”locals” eller med andra surfare, eller efter specifik information eller livräddare på plats vad det kan finnas för faror man kan stöta på i vattnet. Vid exempelvis vissa perioder i vissa länder, tex. i nordöstra Australien kan det vara vanligt med farliga maneter under vintern där (juni -augusti) varav man kan behöva våtdräkt om man ska surfa i de vattnen. Detta är även ett skäl att aldrig gå i vattnet på okänd plats innan du tagit reda på mer först. Kolla som sagt också även skyltar och flaggor, och deras anvisningar innan du ger dig ut och surfar!

Är har du aldrig surfat innan och är nybörjare, kan du börja i denna guide här.