Typer av surfing

Det finns som du säkert känner till en stor mängd olika typer av surfing. Utöver vågsurfing, som denna sajt har som mest fokus på, finns bland annat även kite, vindsurfing och SUP (stand-up-paddling) och vilka samtliga varianter, i mer eller mindre mån, kan kombineras med vågsurfing i mån hur duktig man är. Läs mer om olika typer av surfing nedan:

Vågsurfing

Detta är den kanske mest klassiska formen av surfing som många kanske tänker på när de hör just ordet ”surfing”. Bilden i huvudet är ofta från någon tropisk plats där stora klarblåa vågor bryter in mot stranden och en något ”dold” surfare kommer ut ur vågen som ser ut att bryta över honom. Även om det senare ofta härör till surfing på väldigt avancerad nivå, så går det faktiskt att surfa idag på fler ställen än många tror (och även i Sverige). Du kan läsa mer om vågsurfing här.

Vindsurfing

Vindsurfing är den kanske vanligaste surf varianten i Sverige. Helt enkelt för att vi här inte är omgärdade av stora hav där det alltid finns så kallade ”gammal sjö” eller ”Swells” att surfa. Utan här behövs i praktiken alltså inte några vågor, utan det går att surfa så länge det är vind. Du kan läsa mer om vindsurfing camps här.

Wing Foil surfing

Wing Foil Surfing kan ses som en av de snabbast växande vattensporterna just nu, och kommer från Kite-, våg-, och vindsurfingen. Detta är en sport som när den ”obekante” bevittnar, ser ut som surfaren nästan ”flyger fram” över vattenytan. Man använder sig här av ett så kallat hydrofonplan och som med ett segel skapar en kraft framåt. Läs mer om wing foil surfing & camps här.

Kitesurfing

Kite-surfing är en snabbväxande sport som beskrivs som en blandning av segling och wakeboard-åkning. Seglet eller ”kraftdraken” kontrollerar man via ett handtag som går ner till än via flera linor. Kite-surfing är en ”explosiv” sport som kan gå väldigt snabbt. Läs mer om kitesurfing camps här.

SUP

SUP eller ”paddel-surfing” är en relativt ny form av surfing, som tillskillnad mot vind och vågsurfing är ännu ”snällare” när det kommer till när och var man kan utöva det. SUP kräver som sagt varken vågor eller vind för att kunna utövas, men kan samtidigt utövas med vågor beroende på hur duktig man är eller vad man föredrar. En perfekt sport även för dig som bara med relativt enkla medel vill ”komma ut på vattnet”. Läs mer om SUP här. Du kan läsa mer om SUP camps här.