Surfresa & Surfcamps Marocko – Din kompletta guide

Marocko - Nordvästra Afrika
Marocko – En del av den afrikanska kontinenten.

Intresserad av att åka på en surfresa till Marocko? Även om Marocko länge varit ett populärt turistmål har det främst på senare tid uppmärksammats för dess många surfdestinationer och surfcamps. Det här behöver du veta inför din surfresa till Marocko.

Marocko är på många sätt en ideal plats för surfning. Både på grund av klimatet och tillgängligheten på surfspots. Det är även ett av det absolut bästa sätten att på egna villkor uppleva det både exotiska och unika landskapet.

Lång kust med olika typer av vågor

Marockos kustMarockos långa kust erbjuder allt från avslappnade vågor till kraftfullare, större vågor vilket gör landet lämpat för alla surfare. Längs kusten finns det också ett brett utbud av surfskolor vilket gör att det är enkelt att hyra utrustning och för alla att få en chans att lära sig surfa. Få länder är så pass internationellt kända för sin gästvänlighet vilket bidrar till en fantastisk miljö för att lära sig surfa i. För den som inte har surfning som primärt intresse finns även ett stort utbud av saker att se med guidade turer och andra upplevelser.

”Ett välkomnande surfar-land”

Surfresa MarockoEnligt många så är Marocko ett fantastiskt land för att surfa. Det har vackra stränder och fantastiska vågor året om. Det är en bra plats för både nybörjare och erfarna surfare. Det finns många ställen att surfa som erbjuder olika nivåer av svårighet, och det finns även en hel del surf camps Det finns också ett brett utbud av surfskolor. Marocko är även ett säkert land att surfa i med ett väl fungerade stödsystem. Marocko är även känt för att vara väldigt gästvänligt där det finns många surfare som är beredda att hjälpa nya surfare att lära sig.

Marocko är ett land som ligger i norra Afrika vid Medelhavet och Atlanten. Landet är känt för sina vackra städer, inklusive Marrakech, Fes och Chefchaouen som är internationellt kända. Det har en rik historia, mycket antik arkitektur och tillgänglig vacker natur. Marocko är även uppmärksammat för sin berömda mat, som tajines, couscous och pastilla. Marockaner anses typiskt sett vara väldigt gästvänliga vilket gör landet till ett populärt resmål för turister.

Fler än 220 olika typer av Surfcamps att boka i Marocko via Booksurfcamps.com!

Topografi och klimat i Marocko

Topografi och klimat i MarockoEftersom Marocko är ett nordafrikanskt land beläget vid Medelhavet och Atlanten är det väldigt präglat av regionens naturliga geografi. Det innebär en varierad terräng med vidsträckta berg, öken och slätter samt långa kustremsor. Många anser att den rika kultur och historia som Marocko har är ett resultat av de många olika folkslag som periodvis varit bosatta i området

Marockos klimat är subtropiskt med låga temperaturer och lite nederbörd. Temperaturen är ganska jämn året runt, med medeltemperaturen som ligger mellan 20-30 grader Celsius. Det kan dock vara väldigt varmt under sommarmånaderna, med temperaturer som kan nå upp till 40 grader Celsius. Nederbörden är väldigt låg, medan det regnar mest under vintermånaderna.

Det är ett land fullt av levande kultur och naturlig skönhet, vilket har gjort det till många resenärers favoritmål. Från de livliga städerna Marrakech och Casablanca som gjort sig kända från ett flertal storfilmer till de fantastiska stränderna i Agadir. Det finns helt klart något för alla i Marocko. Med sin rika historia, storslagna kultur och fantastiska landskap är Marocko en direktväg till att utforska världen.

Surfspots och surfcamps i Marocko

Marocko har ett väldigt stort antal spots där det finns möjlighet att surfa. Men tillgången på surfskolor gör att det även är enkelt att få hjälp med utbildning om man är ny, samt att förfina sina förmågor och även hyra utrustning på plats. Vintermånaderna anses bjuda på de bästa och mest pålitliga vågorna, åtminstone när det kommer till storlek på vågorna och konsistens, men detta varierar också naturligt sett med hur bra man är som surfare. Nedan följer ett urval av 6 stycken surfspots i Marocko (observera dock att det finns betydligt fler).

Surfspots för nybörjare

Här är några riktigt bra surfspots för dig som vill börja surfa eller som känner dig bekväm med att utforska på egen hand.

Essaouira

Essaouira MarockoEssaouira var tidigare känt som Mogador och är beläget vid Marockos västra kust. Enligt många är det en av de bästa destinationerna för surfing och vattensport i Marocko tack vare de ständigt milda vindarna. Är du nybörjare är det en bra idé att testa bukten medan Imessouane bjuder på lite fler utmaningar. Ord Omar är den närmsta stranden och därför många personers förstahandsval. Särskilt för nybörjare som vill lära sig surfa under lugna och ordnade förhållanden.
Men om om det är mer än just surfing som ligger på agendan? – Som anrik kuststad upplever många att de verkligen får en unik upplevelse. Det är en bra plats för både äventyrliga dagsutflykter och längre avkopplande vistelser. Stränderna är inte bara lämpade för surfning, och stadens nattliv samt historiska platser och traditionella marknader innebär mycket att utforska.

Taghazout

Marocko Tagazout
Tagazout – En populär surf destination.

Den här lilla fiskebyn har blivit en populär surfdestination på grund av dess konsekventa vågor och möjligheter för alla att surfa oavsett kunskapsnivåer. Nackdelen är att området är något mer otillgängligt än många andra alternativ. Detta betyder däremot även att färre personer trängs på samma yta vilket gör det enklare att ta saker i sin egen takt. Utrustning kan hyras på plats. Anchor Point är den området i särklass kanske mest kända surf spoten. Som nybörjare rekommenderas att man reser hit mellan september och april för att undvika dess större vågorna.
En stor fördel med Taghazout är att det finns väldigt många stränder och områden att välja mellan. För dig som tröttnat på att surfa eller vill ha en mer klassisk semester så har Taghazout många möjligheter till allt ifrån kamelturer på stranden, till att utforska antika ruiner.

Imsouane

Imsouane MarockoOmrådet har gjort sig känt för att ha några av de längsta och mest vidsträckta vågorna i Marocko och även hela världen. Därför är det en plats som ofta rekommenderas för nybörjare och de som vill få en chans att surfa i lugn och ro. Den unika stranden Cathedral sticker ut ur mängden då den har har rätt förutsättningar för såväl beach breaks som övrig sorts surfning. Därför är det en ideal plats för övning och träning samtidigt som den bjuder på utmaningar. Här är månaderna mellan september och april riktigt optimala.

Detta är däremot inte bara en plats för surfare. Från dess hisnande stränder till väldigt livliga kultur är det en plats både för dig som vill koppla av och uppleva nedvarvning, eller få en äventyrsfylld semester. Här är det enkelt att ta del av traditionell marockansk mat och delta i lokala festivaler, det finns knappast brist på saker att göra.

Aourir

Aourir har kommit att bli något utav en nybörjarfavorit. Mycket på grund av att det finns så pass många surf camps och retreats här. Det gör att det aldrig är svårt att få tag på utrustning eller få hjälp att förfina sina förmågor. Aourir är väldigt känt för sina många surf camps och retreats vilket gör det till en oerhört social plats som skapar unika förutsättningar för att umgås och lära sig av andra surfare. Här hittar du välkända Devils rock vars namn antagligen är mer skrämmande än platsen. Utöver surfning bjuder den på hisnande vyer för den som känner för en promenad i bergen.

Toubkal Marocko
Snöklädda toppar i Toubkal

Men det är inte bara en plats för surfning. Aourir är i sin egen rätt en både anrik och vacker stad och erbjuder en på många sätt och vis tidlös resa. Med sitt vidsträckta landskap och vänliga kultur är det en en perfekt introduktion till Marocko. Här arrangeras regelbundet traditionella marockanska marknader där det finns lokalt präglade mattor och smycken. Den gamla staden gör det enkelt att på egen hand utforska historiska byggnader. Man kan även ta chansen att besöka närbelägna nationalparken Toubkal.

Surfspots för dig som är redo för nästa steg

Letar du efter utmaningar eller är en relativt duktig surfare finns det surf spots i Marocko som är väl värda ett besök.

Tamri

Bara ett fåtal kilometer norr om Taghazout finner man Tamri. Platsen är känd för sina långa och ofta intensiva vågor som till skillnad från många andra platser är påtagliga året om. Periodvis är området även lämpat för nybörjare. Det finns en surfbutik som erbjuder uthyrning. Om den inte är öppen har man möjligheten att ta sig till Taghazout för utrustning. En vanlig rekommendation är att resa hit under december månad då vågorna är som mest påtagliga. Tamri är oerhört känt för sina konsekventa vågor vilket gör att det blir en självklar plats att förfina sin teknik på. Var däremot beredd på att det kräver en viss åktur för att nå de riktigt bra ställena.

Vill du ha en paus från surfningen eller letar andra upplevelser finns det många lokala marknader med unika souvenirer och en maträttskultur som i stor utsträckning kretsar kring skaldjursrätter. Något så enkelt som en promenad kan leda till att man upptäcker historiska platser, moskéer och andra gamla byggnader. De närliggande byarna är lätta att ta sig till och bjuder på en autentisk inblick i det marockanska livet.

Arhoud

Om du letar efter pålitliga vågor som håller hög intensitet så finns det få ställen som är lika bra som Arhoud. Men det är en plats som nästan uteslutande är reserverad för professionella åkare då den medför en hel del risker. För de bästa vågorna rekommenderar många att man åker hit under vintermånaderna. Januari erbjuder störst chans för stora vågor.

Arhoud är en liten stad belägen i den sydvästra delen av landet som oavsett surfdestinationer är ett populärt resmål för resenärer. De många antika ruinerna och de traditionella marockanska rätterna ger ett tvärsnitt av Marocko. Här är sanddynerna och oaserna även väldigt tillgängliga.

Tamraght

Staden Tamraght har kommit att bli väldigt känd bland surfare. Dels för att det är lätt att ta sig dit med såväl buss som taxi, men även för att det finns ett stort antal surfskolor och camps där. Därför är det enkelt att hyra bräda och utrustning på plats. Här hittar du fyra välanvända surfplatser vars svårighetsgrad sträcker sig från lite mer kunniga till riktiga proffs. Här hittar du däremot inte så många beach breaks, så om du främst vill prova på finns det bättre alternativ.
Många reser även hit för de många lättillgängliga stränderna och livliga marknader vars kulinariska upplevelser är väldigt präglade av fiskestadens historik. Då den är omringad av vidsträckta landskap är det en bra plats att få en känsla för Marocko.

Resa till och från Marocko

Resor till Marocko är en härlig upplevelse. Det finns många olika sätt att ta sig till och från landet. Du kan till en början flyga till Marocko från olika flygplatser i Europa. Det finns också buss och tåg som går mellan olika städer, samt båtar som går mellan Europa och Marocko. När du har kommit till Marocko är det lätt att ta sig runt på egen hand. Det finns bussar, tåg och flyg som för dig till olika städer runt om i landet.

Men samtidigt finns det några saker som kan vara viktiga att tänka på när du planerar att resa till Marocko. Som svensk medborgare kan du stanna i Marocko upp till tre månader utan visum. Vill man stanna längre behöver man ansöka om tillstånd. Många föreslår att man är lite extra uppmärksam på lokala religiösa events och traditioner. Se också till att ha ett internationellt försäkringskort som kan hjälpa dig om du behöver medicinsk behandling. Kom även ihåg att det inte är tillåtet att föra ut den lokala valutan ur landet.

Att ta med sig på surfresa till Marocko

Surfing är en spännande upplevelse som kan ge en känsla av frihet och glädje. Det är ett bra sätt att utmana dig själv, anstränga dig fysiskt och njuta av naturens skönhet. Surfing låter dig också fly från vardagens liv och koppla av i nuet genom att spendera tid i havet. Men utrustning är så klart ett måste.

Att resa med egen utrustning kan i många fall vara ganska dyrt och krångligt. Särskilt när det gäller långväga destinationer. Därför kan det vara värt att säkerställa att din planerade destination erbjuder uthyrning under den period du planerar att resa dit. Många anser att Marocko som surfdestination är bäst under mars månad då man får bra förutsättningar för både vågor och väder.

Det är definitivt en bra idé att välja en surf spot som har ett flertal butiker och skolor att välja mellan. Särskilt då det blir något utav en garanti för att man faktiska ska kunna få snabb och enkel tillgång till den utrustning man behöver.

Länkar:

Se UD reseinformation om Marocko

Fler än 220 olika typer Surfcamps att boka i Marocko via Booksurfcamps.com – Läs besökar-recensioner!