6 surf resa destinationer över vintern

Surfresa vinter halvåretNär vintern sveper in över Sverige drömmer många om att byta ut kylan gärna mot en varmare tillflyktsort, med kanske svajande palmer, och ett klart ljusblått vatten, och särskilt om man även har en passion för att surfa. Men var ska man börja? Här är tips på 6 surfdestinationer för nybörjare och medelgoda surfare, och som samtidigt oftast erbjuder ett ”något varmare” väder under de svenska vintermånaderna, men inte minst att man också ska ha möjlighet till bra surf!

Costa Rica, Centralamerika

Costa Rica har ett varmt och tropiskt klimat, och är känd för sitt ”pura vida”-levnadssätt, och ses som ett paradis för surfare på alla nivåer. Playa Tamarindo och Santa Teresa är fantastiska platser för nybörjare med konsistenta vågor och klart vatten.  Just december till mars är torrperioden, vilket innebär i regel mindre regn. Läs mer om Costa Rica i vår guide här, och se även de topp-5 mest populära surfcampen i Costa Rica 2023 hos Booksurfcamps.com!

Bali, Indonesien

Bali med sitt tropiska klimat, kan ses som en juvel för när det gäller surfing och äventyr. Även om Bali är känt för stora vågor vid platser som Uluwatu och Padang Padang, har ön även många stränder som passar nybörjare och mellanbra surfare. Exempel är Kuta och Legian Beach erbjuder längre och mjukare brytningar som är bra för att lära sig. Under december till mars är det så kallad regnperiod, men surfningen är fortfarande generellt bra och stränderna mindre trångsatta. Läs mer om Indonesien här, och se även de topp-5 mest populära surfcampen på Bali 2023 samt topp-5 mest populära surfcampen i Indonesien 2023 på Booksurfcamps.com här!

Sri Lanka, Sydostasien

Denna pärla i Indiska oceanen har snabbt blivit populär bland surfare på grund av sina, i många fall orörda stränder och varma vatten. Weligama och Mirissa erbjuder långa och mjukare brytningar, vilket gör det till en bra  plats att lära sig att surfa. Klimatet är varmt och tropiskt med temperaturer ofta kring 30 grader. Under perioden november till mars, som ofta erbjuder torrt väder, kan generellt de bästa förhållanden vad gäller surf återfinnas på sydkusten. Läs mer om Sri Lanka här, samt de topp-5 mest populära surfcampen i Sri Lanka 2023 hos Booksurfcamps.com!

Kanarieöarna, Spanien

Bara några timmars flyg från Sverige, finns Kanarieöarna som även går under beteckningen ”Europas Hawaii”. Jämfört med surfing i fastlandet Spanien, erbjuder man här behagligare temperaturer när det kommer till surfing på vinter-halvåret. Kanarieöarna har flera öar där man kan surfa, som exempelvis Gran Canaria, Fuertuventura, och Lanzarote. Framförallt är det dock Fuertuventura som kan ses som den kändaste bland dessa när det kommer till surf. Särskilt runt orten Corralejo finns flera surfspots som lämpar sig till nybörjare. På Kanarieöarna har man ofta milda vintrar med temperaturer kring 18-24 grader.

Läs mer om surf i fastlandet Spanien här, samt se de topp-5 mest populära surfcampen i Spanien och Kanarieöarna 2023 hos Booksurfcamps.com!

Portugal, Europa

Portugal är ett alternativ som möjligtvis inte erbjuder lika varmt väder som några andra länder här, men landet kan erbjuda många platser som lämpar sig för nybörjare medelgoda surfare. Exempelvis så erbjuder orterna Ericeira och Peniche flera surfspots med varierade svårighetsgrader. En fördel med vintern, även om det ofta är större vågor under vinterhalvåret, är att det här kan vara mindre trångt vid vissa surfspots. Förvänta dig dock temperaturer i luften på mellan 14-19 grader. Läs mer om Portugal här, samt se de topp-5 mest populära surfcamps i Portugal 2023 hos Booksurfcamps.com!

Filippinerna, Sydostasien

Detta land som kan sägas utgöra en skärgård i Stilla havet, har över 7,000 öar, många med fantastiska surfstränder. Siargao, även känd som ”Surfing Capital of the Philippines”, har många nybörjarvänliga platser. Ett exempel på detta är  surf spoten ”Jacking Horse”. Kring Siargo kan även generellt sett den bästa tiden när det kommer till surfing ses som under vinter-halvåret åtminstone om man är mer nybörjare till surfing. Klimatet är här tropiskt med temperaturer runt 25-30 grader. Boka surfcamps i Filippinerna hos bland annat Booksurfcamps.com här!

Sammanfattning

Världen är full av fantastiska surfdestinationer, och oavsett vilken världsdel du väljer att åka till går det att finna såväl spännande kulturupplevelser och viktigast av allt, lämpliga vågor. Lycka till med surf resan!

Boka surfcamps världen över via Booksurfcamps.com – Läs även besökar-recensioner!