Surfresa & surfcamps Spanien (fastlandet)

Surfresa Spanien
Spanien – Beläget på Iberiska halvön.

Från de mäktiga Atlantvågorna i norra Baskien till de mer förlåtande stränderna i Andalusien, har fastlandet i Spanien länge varit en dold pärla inom surfvärlden.

Beläget på den Iberiska halvön, är Spanien inte bara, som många tror känt för sina historiska städer, passionerade kultur och mat, utan har också en kustlinje som erbjuder en mångfald av surfmöjligheter. Med sitt milda klimat, fantastiska landskap och varierande våg-förhållanden erbjuder Spanien en surfupplevelse som kombinerar det bästa av såväl vatten och land. Oavsett om du är nybörjare som letar efter lugna brytningar, eller en erfaren surfare som jagar den perfekta vågen, kommer den spanska kusten inte att göra dig besviken.

Kort om landet och språk, valuta etc.

Spanien, beläget på Iberiska halvön, och som gränsar till Portugal, och Frankrike, är som bekant känt för sin rika kultur, livliga fester och världsberömda gastronomi. Den soliga nationen är hem till en rad historiska städer, flamenco-musik och vackra stränder längs både Atlantkusten och Medelhavet.

Spanska (eller Castellano) är det officiella språket, men det finns flera regionala språk, inklusive katalanska, baskiska och galiciska, som talas i vissa delar av landet. Engelska talas allmänt, särskilt inom turistsektorn. Valutan är Euro (EUR). Kredit- och betalkort accepteras brett över hela landet, men det kan vara användbart att ha kontanter till hands i mindre städer och byar.

Sett till kultur har Spanien har en rik och varierad kulturhistoria, med influenser från romarna, morerna och andra civilisationer som har satt sin prägel på landet genom tiderna. Mat är en viktig del av den spanska kulturen, med regionala specialiteter som paella, tapas och sangria. När det gäller surfkultur, är framförallt norra Spanien, särskilt Baskien, känd för sina vågor och surfcommunity.

Boka en stor mängd olika typer av surfcamps i Spanien – men även på Kanarieöarna via Booksurfcamps.com – Läs besökar recensioner!

Geografi och klimat

Surfresa Spanien

Spaniens kustlinje sträcker sig över Atlanten och Medelhavet. Klimatet varierar från mer tempererat i norr, med kallare vintermånader, till medelhavsklimat längs sydkusten och i östra delen av landet. Medan Norra kusten, särskilt Baskien, är känt för sina stora Atlantvågor, bjuder den del av Spanien som gränsar Medelhavskusten, på lugnare vatten.

Klimatet varierar beroende på region. Medan norra kusten har ett maritimt klimat med milda somrar, svala vintrar och regn under större delen av året, njuter södra och östra kusterna av ett medelhavsklimat med heta, torra somrar och milda vintrar. När det kommer till surfning är det framförallt den nordliga kusten, inklusive Baskien och Cantabria, som lockar med sina atlantiska vågor och dramatiska landskap. För surfare är det då norra Spaniens konsistenta vågor under hösten som ofta betraktas som den bästa tiden att surfa, med större vågor, men vår och sommar erbjuder också ofta bra förhållanden, särskilt för nybörjare.

Surfspots och surfcamps

(Observera att nedan följer enbart ett urval av olika surfspots, det finns betydligt fler.)

För nybörjare

Somo

Somo, Spanien
Somo, Kantabrien

När man nämner surfing i norra Spanien är Somo ofta en av de första platserna som kommer till sinnes för många surf-entusiaster. Denna pittoreska strand ligger i Kantabrien, bara en kort båttur över bukten från den lstaden Santander. Med en utsträckt gyllene kustlinje på över 7 km, erbjuder Somo ett surfparadis som tillgodoser alla nivåer, från nybörjare som precis satt sin fot på brädan till avancerade surfare som söker efter den perfekta vågen.

Vågorna här är kända för att vara konsekventa, vilket ger surfare möjlighet att njuta av sporten året runt. På sommaren blir vattnet varmare, och stranden fylls med surfare och badgäster som också vill ta till vara på den spanska solen. För nybörjare finns det flera surfskolor längs stranden, som Escuela Cantabra de Surf, en av Spaniens äldsta och mest ansedda surfskolor, som erbjuder kurser och läger.

Även om Somo är mest känt för sina nybörjarvänliga vågor, har den vid vissa tidpunkter på året kraftfulla swells som kan locka mer erfarna surfare. Med flera beach breaks och point breaks, finns det ofta en del av stranden som passar varje surfarens preferens.

Bortsett från själva surfingen, erbjuder Somo en charmig atmosfär med sina traditionella spanska restauranger och tapasbarer. Efter en lång dag på vattnet kan besökare koppla av med några pintxos och ett glas lokalt vin, medan de njuter av utsikten över Atlanten. Kombinationen av kvalitativ surf, kultur och gastronomi gör Somo till en o-missbar destination på din surfresa till Spanien.

Bästa tiden (uppskattning): September till november, men vår och tidig sommar fungerar också bra.

San Sebastián

San Sebastian, Spanien
San Sebastian, Spanien

San Sebastián, känd som Donostia på baskiska, ses inte bara som en av Spaniens mest eleganta städer, den är också en pärla för surfare. Staden, belägen vid Biscayabukten i Baskien, kombinerar ett pulserande stadsliv med stora surfmöjligheter, vilket gör det till ett drömresmål för dem som vill kombinera urbana äventyr med havsbrus.

Playa de la Zurriola är stadens främsta surfstrand, belägen intill den trendiga stadsdelen Gros. Stranden sträcker sig över ungefär 800 meter och är känd för sina konsekventa vågor som passar surfare på alla nivåer. Medan nybörjare kan njuta av mindre vågor närmare stranden, erbjuder de yttre delarna av stranden större utmaningar för de mer erfarna. Ett stort antal surfskolor och uthyrningsställen längs stranden gör det enkelt för besökare att hyra det mesta de behöver för en dag på vattnet.

Efter en dag av surfing har man möjlighet att utforska stadens kulturella och kulinariska scener. San Sebastián är känd för sina pintxos – små tapasliknande rätter som serveras i barer över hela staden. Kombinationen av mat av högsta klass, spektakulär arkitektur och en livlig atmosfär gör San Sebastián till en unik destination. Oavsett om du går längs den berömda La Concha-stranden, besöker den historiska gamla staden eller bara njuter av den berömda baskiska gästfriheten, kommer du snart att förstå varför denna stad har blivit så älskad av resenärer och surfare från hela världen.

Bästa tiden (uppskattning): Sen vår till tidig höst.

Valdoviño

Vid Spaniens nordvästra kust, i regionen Galicien, ligger den undangömda pärlan Valdoviño. Denna avlägsna plats, känd för sina orörda landskap och även kraftiga Atlantvågor, är ett sant mecka för surfare. Valdoviño, med sin långa buktformade kustlinje, erbjuder ett spektrum av vågor som passar allt från absoluta nybörjare till världsklass-surfare.

Stranden i Valdoviño sträcker sig över flera kilometer och erbjuder en mängd olika surfspots. Medan hela bukten kan erbjuda fantastisk surf, är det särskilt den västra delen, närmare fyren, som är känd för att ge de största och mest utmanande vågorna. Tack vare de kraftiga Atlantswellsen och den unika bottenstrukturen kan Valdoviño erbjuda långa, rullande vågor som blir en dröm för longboard-entusiaster samt snabba, kraftfulla sektioner som är idealiska för kortbrädor.

För dem som är nyare inom sporten finns det flera surfskolor i området som erbjuder lektioner och hyr ut utrustning. Flera av dessa skolor ligger direkt vid stranden..

Efter en dag på vattnet, är Valdoviño även en plats där man kan uppskatta den galiciska kulturen. Från färska skaldjur till traditionella grytor som ”pulpo a la gallega” (bläckfisk på galiciskt vis), kan matupplevelsen här vara lika minnesvärd som surfingen. Dessutom, med sin position nära klipporna och det öppna havet, kan solnedgångarna vara spektakulära, vilket ger en perfekt bakgrund till eftermiddagens post-surf avkoppling. För dem som söker en genuin spansk surfupplevelse borta från de mer kommersialiserade surfspotsen, erbjuder Valdoviño en kombination av kvalitetssurf, kultur och enastående naturskönhet.

Bästa tiden (uppskattning): September till november.

Medelbra surfare:

Mundaka

Mundaka Spanien
Mundaka, Spanien

Mundaka, belägen i Baskien, är mer än bara en surfdestination; den kan ses som en legend inom den internationella surfvärlden. Denna lilla fiskeby är hem till en av de bästa vänstervågorna i världen. När de rätta förhållandena råder, skapar flodmynningen en perfekt tubande våg som har lockat proffs och entusiaster från hela världen.

Vågen i Mundaka är känd för sin exceptionella kvalitet och kan ge rides upp till 400 meter, med så kallade ”barrels” som är de flesta surfers dröm. Spoten är dock inte för nybörjare, utan för mer erfarna surfare. På grund av dess unika karaktär och kvalitet, har Mundaka ofta varit värd för internationella surftävlingar, och det är en våg som många avancerade surfare har på sin ”bucket list”.

Trots att den är känd för sitt utmanande surf, har Mundaka även mycket att erbjuda bortom vågorna. Staden själv är en labyrint av smala gator, traditionella baskiska hus och charmiga torg. Efter en session på vattnet kan besökare njuta av regionens kända pintxos, små aptitretare, i någon av stadens mysiga barer, eller utforska närliggande attraktioner som Urdaibai Biosphere Reserve.

Men en viktig notering: på grund av dess popularitet och vågens tekniska natur, kan Mundaka bli mycket trångt, särskilt under en bra swell. Framförallt nybörjare bör som sagt vara försiktiga och kanske överväga att titta på från stranden eller försöka sig på närliggande mindre intensiva platser.

Kort sagt, om du letar efter en destination som kombinerar världsberömd surf med rik kultur och vacker natur, kan Mundaka vara något att besöka på din spanska surfäventyrslista.

Bästa tiden (uppskattning): Höst (oktober till december) för medelbra surfare. Nybörjare bör överväga lugna sommardagar.

El Palmar

El Palmar, Spanien
El Palmar, Spanien

El Palmar, beläget vid Andalusiens soliga kust, är en av de mest älskade surfdestinationerna i södra Spanien. Med sin milslånga gyllene strand omgiven av orörda, natursköna landskap, erbjuder denna pärla en idyllisk surfupplevelse bort från den mycket av den hektiska turisttätheten som man kan stöta på i andra delar av landet.

Det som gör El Palmar unikt är dess tillgänglighet för surfare på alla nivåer. Nybörjare kommer att uppskatta de mjuka och förlåtande vågorna, vilket gör det till en perfekt plats för att få sina första upplevelser av surfingen. För dem som söker större utmaningar, under vissa tider på året, erbjuder den robusta atlantiska swellen större och kraftfullare vågor som är bra för medelbra till avancerade surfare.

En av höjdpunkterna med att surfa i El Palmar är dess avslappnade och gemytliga atmosfär. Flera lokala surfskolor och -butiker sträcker sig längs kusten, med entusiastiska instruktörer redo att dela med sig av sin passion och kunskap. Surfskolor som ”A Frame Surfclub” eller ”Oceano Surf School” är populära bland besökare och erbjuder kurser och utrustningsuthyrning.

Efter en utmattande dag i vågorna kan surfare och resenärer njuta av El Palmars lokala charm. Här kan man njuta av autentisk spansk gastronomi i strandnära chiringuitos (strandbarer) eller utforska de närliggande byarna för en djupare dykning in i regionens rika kultur.

Kort sagt, El Palmar är mer än bara en surfspot; det är en destination där den andalusiska solen, havet och sanden sammanstrålar för att skapa en minnesvärd surfupplevelse.

Bästa tiden (uppskattning): Höst (september till november) och våren (mars till maj).

Los Locos, Suances

Los Locos, Suances, Spanien

Los Locos, belägen i den pittoreska kuststaden Suances i Kantabrien, är en av de mest ikoniska surfspotsen i norra Spanien. Denna utmanande och energifyllda strand drar till sig en mängd surfare, både lokalbefolkning och internationella besökare, som är ivriga att pröva sina färdigheter mot Atlantens mäktiga vågor.

Denna vackra kuststräcka är särskilt känd för sina kraftfulla högervågor och erbjuder ofta längre rides jämfört med andra närliggande stränder. Med sin steniga botten och kraftfulla strömningar, lämpar sig Los Locos för mer erfarna surfare. Den erbjuder några av de mest pålitliga vågorna i regionen, särskilt under hösten och vintern när swells blir större och kraftigare.

För nybörjare kan det vara en bra idé att börja på några av de närliggande stränderna innan man försöker sig på Los Locos. Det är dock värt att notera att stranden också är hem åt flera surfskolor som erbjuder lektioner och utrustningsuthyrning, vilket gör det möjligt för mindre erfarna surfare att njuta av platsen under lugnare förhållanden.

Suances själv är en charmig stad med smala gator, traditionella spanska bodegor och en rik maritim historia. Efter en dag i vågorna, kan man som besökare utforska staden, njuta av färsk skaldjur och ta in utsikten över Biscayabukten.

Med sin perfekta blandning av utmanande surf, kultur och otrolig natur, är Los Locos, Suances en destination man inte får missa på en surfresa genom Spanien.

Bästa tiden (uppskattning): Sommar (juni till augusti) för nybörjare. Vår och höst för medelbra surfare.

Razo

Nestlad längs den vilda Atlantkusten i Galicien, förkroppsligar surfspoten Razo lite av essensen av det orörda Spanien. Denna vackra strand erbjuder kilometer av fin sand, omgärdad av orörda gröna kullar och klippor.

Surfscenen i Razo är både dynamisk och välkomnande. Med en naturlig strandkust som sträcker sig över 4 km, har Razo ett brett utbud av vågor som kan tillfredsställa både nybörjare och erfarna surfare. Stranden bjuder på konsekventa beach breaks, vilket gör den idealisk för de som vill förbättra sin teknik eller lära sig grunderna i en surfskola. Med flera surfskolor att välja mellan, som tex. Razo Surf Camp, har nybörjare alla resurser de behöver för att komma igång.

För den mer erfarna surfaren, under vissa tidpunkter på året, bjuder Razo på kraftigare swells och snabbare vågor, perfekt för att finslipa tekniken.

Bortom de imponerande vågorna har Razo också en rik kulturell miljö. Efter en dag med surfning kan besökarna utforska den charmiga lilla staden Carballo, bara några minuter bort med bil. Här kan man dyka in i den galiciska kulturen, njuta av traditionella rätter som ”pulpo a la gallega” (bläckfisk) och lyssna på tonerna av galicisk gaita.

Det som särskilt utmärker Razo är dess unika kombination av surf av hög klass, sitt natursköna landskap och den autentiska galiciska atmosfären. En resa till Razo ger mer än bara surf; den kan ses som en inbjudan till ett djupare utforskande av Spaniens dolda skatter.

Bästa tiden (uppskattning): Sommar (juni till augusti) för nybörjare. Vår och höst för medelbra surfare.

Resa till och från Spanien

Spanien är väl anslutet till resten av Europa genom större flygbolag. Landets huvudflygplatser inkluderar Barajas i Madrid och El Prat i Barcelona. Tåg- och bussförbindelser är också utmärkta för inrikesresor. När det kommer till att resa från Sverige till Spaniens surfdestinationer, erbjuds besökare ett flertal smidiga alternativ:

Oavsett om du väljer att flyga direkt till kusten eller att utforska landet mer utförligt, gör Spaniens infrastruktur och mångfald av surfplatser det till en idealisk destination för en surfresa från Sverige.

Flyg: Många av Sveriges större städer, som Stockholm, Göteborg och Malmö, har direktflyg till flera spanska städer. Du kan hitta och jämföra flyg exempelvis via tjänsten Skyscanner.com. De mest populära ankomstflygplatserna för surfare är Bilbao och San Sebastián i norra Spanien, tack vare deras närhet till Baskiens kända surfplatser. Men även flyg till större städer som Barcelona och Madrid kan vara ett bra alternativ, särskilt om du tänker kombinera din surfsemester med en rundresa.

Inrikesflyg: Basklandet, med platser som Zarautz och Mundaka, är som sagt särskilt populära bland surfare, men också Galicien, Cantabria och Andalusien har många kända surfplatser som lockar både nybörjare och erfarna surfare. Från flygplatserna i dessa regioner kan du enkelt ta dig vidare med lokala tåg, bussar eller biluthyrning till ditt slutgiltiga surfmål.

Tåg och buss: När du har anlänt till Spanien, erbjuder landets utmärkta järnvägs- och bussnätverk enkel transport till de olika surfdestinationerna. Tågtjänster som Renfe går mellan större städer och kustområden, och är ofta ett snabbt och bekvämt sätt att resa.

Bil: Att hyra bil kan vara ett utmärkt alternativ för dem som vill ha flexibilitet. Spaniens vägnät är i allmänhet mycket bra och erbjuder enkel tillgång till kusten, vilket gör det möjligt för resenärer att upptäcka dolda pärlor längs vägen.

Se även UD:s reseinformation till Spanien.

Att ta med sig på en surfresa till Spanien

När du förbereder dig för din surfresa till Spanien, tänk på att packa lättviktskläder för att hantera det varma klimatet. En hög SPF-solskyddsmedel rekommenderas (samt med väldigt hög vattenresistens om du tänkt vara i vattnet eller surfa) för att skydda mot den starka spanska solen. Beroende på årstid och region kan en våtdräkt vara nödvändig; i norr är vattnet kallare, särskilt under hösten och vintern.

Lätt klädsel: Medan Spaniens norra kust, särskilt Baskien, kan vara lite svalare, kräver de sydliga surfområdena en mer lätt och bekväm klädsel. Långarmade kläder kan dock endå rekommenderas för att skydda sig mot solen. Ta med dig shorts, t-shirts och en lätt jacka för de svalare kvällarna.

Våtdräkt: Medelhavets temperatur är mild, men Atlantkusten kan vara svalare, särskilt under vintermånaderna. En 3/2 mm våtdräkt rekommenderas för sommaren, medan en tjockare dräkt (4/3 mm eller 5/4 mm) kan behövas under vintern.

Solkräm: Spanien är känt för sitt soliga väder. En vattenfast solkräm med hög SPF är nödvändig för att skydda din hud från de skadliga UV-strålarna, särskilt under de längre surf sessionerna. Om du tänkt vara i vattnet, se även till att den har väldigt hög vatten-resistens, och smörj regelbundet in de delar som exponeras för solen. En tunnare våtdräkt såväl som långarmade kläder kan dock endå med rekommenderas för att skydda sig mot solen.

Solskydd för ögonen: Ett par UV-skyddande solglasögon är ett måste när du spenderar tid på stranden.

Litet sjukvårds-kit: Grundläggande första hjälpen-förråd, plåster, anticeptisk-salva, smärtstillande mm. Särskilt extra viktigt om du tänkt besöka lite mer avlägsna surfspotter.

Reseadapter: Spanien använder typ C och F eluttag, så se till att du har rätt adapter om du kommer från ett land med annorlunda elstandard.

Surfutrustning: Även om många surfstäder erbjuder bräduthyrning, kanske du föredrar din egen bräda och leash. Om du reser med din egen bräda, investera i en bra brädväska för att skydda den under transporten.

Grundläggande spanska fraser: Även om många spanjorer talar engelska, särskilt i turistområden, är det alltid bra att kunna några grundläggande spanska fraser för att kommunicera med lokalbefolkningen.

Vattentät påse eller fodral: För att skydda din mobiltelefon och andra värdesaker när du är på stranden.

Kulturell aspekt: Överväg att packa lite mer konservativa kläder om du tänker besöka historiska eller religiösa platser.s.

Spaniens diverse kustlinje erbjuder några av Europas bästa surfmöjligheter. Förbered dig väl, och du kommer att garanteras en oförglömlig upplevelse i detta vackra och kulturellt rika land.

Sammanfattning

Spanien, med sin fascinerande blandning av kultur, historia, men även exceptionella vågor, framstår Spanien som en pärla i Europa för surfare. Landets mångsidiga kustlinje, från de böljande vågorna i Baskien till de skarpa brytningarna i Andalusien, ger både nybörjare och erfarna surfare en unik möjlighet att uppleva den europeiska surfkulturen bästa vis. Dessutom erbjuder Spaniens rika gastronomi, vibrerande musik och festliga traditioner en kulturell inblick som är svår att matcha. Oavsett om du är ute efter att förbättra dina surftekniker eller bara vill dyka in i en unik kulturell upplevelse, kommer Spanien utan tvekan att lämna ett oförglömligt intryck på ditt surfäventyr.

Boka en stor mängd olika typer av surfcamps i Spanien – från nybörjare till avancerad surfare via Booksurfcamps.com – Läs besökar recensioner!