Surfresa & surfcamps Frankrike

Biarritz FrankrikeFrankrike, ofta förknippat med saker som romantik, vin och kultur, har också i surfar-termer annan form av skatt – dess fantastiska Atlantkust. Denna sträcka, varav den för surfare syd-västra delen, erbjuder några av Europas mest berömda surfplatser. Från det pulserande surfmeckat Biarritz till de orörda vågorna i Landes, erbjuder Frankrike en unik kombination av världsklass-surfing, och utsökt mat och rik kultur.

Oavsett om du är en nybörjare som lockas av den milda sommarbrytningen, eller en erfaren surfare på jakt efter den perfekta höstswellen, är Frankrike en destination som inte bör missas på din surfresa-lista. Med sin mångfacetterade kustlinje, från Normandies stillsamma vikar till Biscayabuktens kraftiga vågor, är Frankrike en drömdestination för surfare på de flesta olika nivåer. Landets rika kultur, mat och vackra landskap kompletterar även de väntande surfäventyren.

Kort om landet och språk, valuta etc.

Frankrike, beläget i Västeuropa, och gränsar till bland annat Spanien, Italien och Tyskland, är känd för sin rika historia, ikoniska landmärken, och en kustlinje som sträcker sig från Engelska kanalen i norr till Medelhavet i syd. Landet är även känt för sina världsberömda viner, oemotståndliga baguetter och andra kulinariska läckerheter.

I Frankrike är det naturligt sett franska som det officiella språket. Även om engelska talas i större städer och turistområden, är det uppskattat och bra om man som besökare kan i alla fall några grundläggande fraser på franska.

Valutan är euro (€). Kreditkort accepteras i de flesta städer, men det kan vara bra att ha kontanter i mindre byar och på lite mer avlägsna platser. Vad gäller elektronik så är det Typ E eluttag med en spänning på 230V och en frekvens på 50Hz som gäller. Tidszonen är Central European Time (CET) under större delen av året, och Central European Summer Time (CEST) under sommarmånaderna.

När man planerar en surfresa till Frankrike bör man ha med i beräkningen att landet erbjuder en mängd olika upplevelser beroende på vilken region man besöker. Från de episka surfspotarna i Baskien, till den sofistikerade och historiska staden Biarritz finns det något för varje surfentusiast.

Geografi och klimat

Frankrike, med sin långa och varierade kustlinje, sträcker sig från Engelska kanalen i norr, till Medelhavet i söder, och erbjuder en mängd surfmöjligheter. Landets västkust, särskilt längs Biscayabukten, är en surfmagnet tack vare den kraftfulla svallen från Atlanten. Här ligger den berömda Nouvelle-Aquitaine-regionen, med stränder som Hossegor, Biarritz och Lacanau, som är kända för sina imponerande vågor och stora surfmästerskap. Geografiskt präglas regionen av långa sandstränder, tallskogar och fuktiga våtmarker. Längre norrut finns även Bretagne-regionen, som är ett populärt tillhåll för surfare.

Klimatet i västra Frankrike är tempererat maritimt, vilket innebär milda vintrar och svala, behagliga somrar. Den bästa tiden för surfning varierar beroende på plats och personlig preferens, samt hur duktig man är som surfare, men hösten är ofta föredragen för dess konsekventa svall och mindre folkmassor. Medelhavskusten, däremot, erbjuder en annorlunda upplevelse med sitt varma, torra klimat och mindre vågor och aktivitet, vilket gör det mer lämpligt för nybörjare eller dig som vill surfa främst longboard.

Oavsett var du väljer att surfa, är det viktigt att vara medveten om väderförhållandena och kustens och platsens specifika dynamik. Särskilt Atlantkusten kan bjuda på snabba förändringar med kraftiga strömmar, och det är som sagt alltid bra att veta sin nivå och vara påläst om förhållandena.

Boka olika typer av surfcamps i Frankrike via Booksurfcamps.com – Läs besökar-recensioner!

Surfspots och surfcamps

(Observera att nedan följer enbart ett urval av olika surfspots, det finns betydligt fler.)

För nybörjare:

Biarritz

Biarritz foto 2 FrankrikeBiarritz, beläget i den baskiska regionen i sydvästra Frankrike, ses som en av de mest legendariska surfdestinationerna i Europa. Ursprungligen känt som en lyxig badort för kungligheter och aristokrati under 1800-talet, blev Biarritz snabbt ett episkt centrum för surfing i Europa sedan sporten introducerades här på 1960-talet.

Staden, med sina eleganta Belle Époque-byggnader och spektakulära klippformationer, bjuder på ett brett spektrum av vågor, vilket gör det till ett perfekt ställe för såväl nybörjare som proffs. Den mest kända stranden, Grande Plage, erbjuder enastående beach breaks och är ofta platsen för stora surfingevenemang, inklusive diverse mästerskap och tävlingar.

För de som vill starta sin surfkarriär eller finjustera sina färdigheter, är Biarritz hem för en rad surfskolor och institutioner.

Bästa tiden att besöka Biarritz för surfing beror lite på vad du söker. Medan sommaren (juli och augusti) erbjuder varmare vatten och mindre kraftfulla vågor – lämpligt för nybörjare – är det under höstmånaderna, speciellt från september till november, som de stora och kraftfulla Atlantvågorna gör sitt intåg, vilket lockar mer erfarna surfare från hela världen.

Och när du inte är ute på vattnet, finns det mycket att utforska i denna vackra stad, från dess rika historia och kultur till dess berömda restauranger som serverar sjömat. Biarritz, med sin unika blandning av något som kan beskrivas som en sofistikerad gammal värld, och laid-back surfkultur, kommer utan tvekan att erbjuda dig en surfupplevelse utöver det vanliga.

Bästa tiden (uppskattning): Sommar-månaderna (Juli-augusti) för nybörjare, september-november för mer erfarna surfare.

Hendaye

Hendaye FrankrikeHendaye, belägen vid den franska Baskiens mest sydliga punkt nära gränsen till Spanien, är känd som en av de mest nybörjarvänliga surfspotsen i Frankrike. Denna charmiga kuststad är hem till den längsta stranden längs den baskiska kusten. Strandens gradvisa sluttning, och på flera håll ofta mjuka och förlåtande vågor erbjuder en perfekt inlärningsmiljö för dem som just börjat sin surfar-resa. Dock kan även medelgoda surfare hitta sitt nöje under de rätta förhållandena. Stranden i Hendaye sträcker sig över flera kilometer och erbjuder gott om utrymme för både surfare och solbadare. För dem som önskar förbättra sina surfkunskaper finns det flera surfcenter och skolor som erbjuder lektioner längs stranden. Skyddad från de kraftigare atlantiska strömmarna har Hendaye ofta lugnare förhållanden jämfört med sina mer exponerade grannstränder. Den natursköna bakgrunden med Pyrenéernas toppar, kombinerat med den lokala kulturen i staden, gör Hendaye till en måste-besöka destination för alla surfentusiaster, oavsett nivå.

Förutom surf, erbjuder Hendaye många andra aktiviteter, från vandring längs den natursköna kusten till att utforska de kulturella höjdpunkterna i regionen. Med sin perfekta blandning av naturlig skönhet och kulturell rikedom, är Hendaye det ultimata resmålet för surfare som också vill ha en dos av autentisk fransk kultur. Efter en lång dag i vattnet kan besökare utforska stadens mysiga kaféer, restauranger och butiker för en autentisk baskisk upplevelse.

Bästa tiden (uppskattning): Augusti – Oktober

Lacanau

Lacanau FrankrikeLacanau, beläget på Frankrikes västra kust i regionen Nouvelle-Aquitaine, är en av de mest berömda surf-destinationerna i landet. Med sin långa gyllene sandstrand och en mångfald av beach breaks, lockar denna charmiga Atlantkust-stad surfare från hela Europa. Vågorna här kan variera från mjuka och inbjudande, perfekta för nybörjare, till större, kraftfulla och monster under vissa tidpunkter eller förhållanden. Detta gör det till en fristad för även medelbra till avancerade surfare.

Varje år samlas entusiaster här för att delta i eller bevittna den årliga surfmästerskapstävlingen, Lacanau Pro. För de som är intresserade av att lära sig att surfa eller förbättra sina färdigheter, erbjuder Lacanau ett urval av surfskolor och camps längs sin kust.

Om du funderar på när du ska besöka, varierar den mest lämpliga tidpunkten, beroende på din skicklighetsnivå. Sommarmånaderna (juli och augusti) är generellt lämpligast för nybörjare, tack vare mindre och lugnare vågor. Men för de som letar efter större och mer konsistenta vågor, är hösten, särskilt mellan september och november, en optimal tid att besöka.

Oavsett om du är ny inom surfning eller en veteran på brädan, erbjuder Lacanau en minnesvärd upplevelse med sina fantastiska vågor, sin vackra kustlinje och sin inbjudande atmosfär.

Bästa tiden (uppskattning): Juli – Augusti för nybörjare, September – Oktober för mer erfarna surfare.

Medelbra surfare:

Hossegor

Hossegor, FrankrikeHossegor, en juvel på den franska sydvästkusten i regionen Nouvelle-Aquitaine, har länge varit känd som en av Europas ”surfstäder”. Med sina dramatiska vågor, vilka skapas på grund av en undervatten-ravin utanför kusten, levererar spoten några av kontinentens mest imponerande och kraftfulla vågor. Hossegor kombinerar skönheten av landets pittoreska kust med den rå energin från Atlanten, vilket gör den till en drömdestination för mer erfarna surfare och entusiaster.

Ett av de mest framstående inslagen i Hossegor är dess förmåga att erbjuda olika surfupplevelser beroende på strandens del. Platser som La Gravière är kända för sina tunga ”tubes” och erbjuder en utmaning för erfarna surfare. Samtidigt finns mer förlåtande breaks, särskilt under sommaren, som är idealiska för de som fortfarande lär sig.

Staden glänser särskilt under den årliga ”Quiksilver Pro France”-tävlingen, en del av World Surf League Championship Tour. Under denna tid samlas världens toppsurfare och tusentals fans för att bevittna spektakulär surfning i Hossegors världsberömda vågor.

För den som vill dyka djupare in i surfkulturen eller förbättra sina färdigheter, är Hossegor hem till ett antal högkvalitativa surfskolor och camps.

Om du undrar över den bästa tiden att besöka, lockar sommaren många med sina soliga dagar och mildare våg-förhållanden, medan hösten, särskilt mellan september och oktober, erbjuder större vågor och en chans att uppleva Hossegors fulla kraft.

För dem som söker en kombination av franska charmen, fantastiskt surf, och en levande surfkultur, är Hossegor platsen att vara. Här kommer du att upptäcka en gemenskap som lever och andas surf, i hjärtat av vackra Frankrike.

Bästa tiden (uppskattning): Juni – Augusti för nybörjare, september – november för mer erfarna surfare.

La Torche, Bretagne

La Torche, BretagneLa Torche, belägen på Bretagnes vilda och kuperade västkust, står fram som en av Frankrikes ikoniska surfdestinationer. Denna spektakulära spets, där kraftfulla Atlantvågor möter dramatiska klippformationer och utsträckta sanddyner, erbjuder en unik och utmanande surfupplevelse.

Denna böljande plats är känd för sin otroliga variation av vågor, vilket lockar en skara av surfare med varierande skicklighet. Från långa, mjuka linjer till kraftiga tubes, finns det något för alla i La Torche. Intressant nog, förutom surfning, har detta område blivit en hotspot för andra vattensporter som kite– och vindsurfing, vilket ytterligare förhöjer dess rykte som en plats för vattensport.

Varje år drar La Torche surfentusiaster och professionella till evenemang som ”La Torche Pro Surfing”. Detta evenemang, tillsammans med andra regionala tävlingar, förstärker ytterligare platsens status som ett surf-mekka.

Den bästa tiden att besöka för surfare som söker större vågor och mindre folkmassor ligger mellan september och november, även om sommarsäsongen också har sin egen charm med varmare vatten och längre dagar.

Utanför vattnet kan besökare utforska Bretagnes rika kultur och historia, med dess fascinerande gamla städer, traditionella fiskar-byar och historiska monument. Det gör La Torche till en destination som inte bara tilltalar surfare, utan alla som uppskattar en blandning av äventyr, kultur och naturskönhet.

Bästa tiden (uppskattning): Juni – Augusti för nybörjare, september – november för mer erfarna surfare.

Mimizan

Mimizan, FrankrikeMimizan, belägen i regionen Landes på den sydvästra kusten av Frankrike, kan ses som en juvel bland surf spots, känd för sina konsekventa vågor och natursköna landskap. Med sina stränder omgivna av tallskogar har staden lite av en förtrollande atmosfär som lockar både inbitna surfare och dem som bara vill ha en avkopplande semester vid havet.

Denna del av Atlantkusten är särskilt känd för sina pålitliga beach breaks. Oavsett om du är en komplett nybörjare eller en erfaren surfare, erbjuder Mimizans vågor något för alla. För nybörjare erbjuder de mjuka sommarvågorna i juli och augusti en perfekt miljö för att lära sig grunderna, medan större och mer utmanande vågor under våren och hösten lockar erfarna surfare.

Mimizans surfgemenskap är välkomnande och växande, med flera surfskolor och camps som poppat upp längs kusten.

Om du funderar över den bästa tiden att besöka för surf, kan sommarmånaderna vara mer trångt men erbjuder idealiska förhållanden för nybörjare, medan höstmånaderna, särskilt september och oktober, är bäst för dem som söker större vågor.

Men Mimizan är mer än bara surf. Efter en lång dag i vattnet kan besökare utforska de vackra skogarna, njuta av lokala delikatesser eller bara koppla av på stranden. Med sin unika kombination av naturskönhet och spännande surf, erbjuder Mimizan en minnesvärd upplevelse.

Bästa tiden (uppskattning): Sommaren för nybörjare, höst för mer erfarna surfare.

Anglet

Anglet, FrankrikeAnglet, ofta kallad ”Lilla Kalifornien”, beläget i hjärtat av Franska Baskien, kan ses som en dold pärla längs den västra kusten av Frankrike. Sträckt över 4,5 kilometer av den skimrande Atlantkusten, är Anglet hem för inte mindre än 11 olika stränder, var och en med sin egen unika karaktär och surfpotential.

Denna vackra kuststad, som kantas av tallskogar, är känd för sin imponerande variation av vågor, som kan vara mjuka och lätta, perfekta för nybörjare, eller större och mer tekniska för mer erfarna surfarna. Med sin naturliga skönhet och rika baskiska kultur, blir Anglet snabbt en favoritdestination för dem som upptäcker den.

Varje sommar blir Anglet ett brännpunkt för surfkulturen när den välkomnar ”Anglet Surf de Nuit”, en unik natt-surfingstävling som drar till sig internationella deltagare och publiken med sin kombination av sport och musik. För dem som är ivriga att dyka in i surfvärlden eller slipa på sina tekniker, erbjuder Anglet många olika surfskolor.

När det gäller timing för ditt besök, erbjuder sommarmånaderna lugna och jämna vågor, särskilt bra för nybörjare. Men för de som är ute efter en utmaning, levererar hösten ofta större vågsvallar, särskilt från september till november.

Omringad av den baskiska kulturen, utsökta matställen, och den charmiga staden Biarritz bara en kort resa bort, erbjuder Anglet inte bara enastående surfmöjligheter, men också en rikedom av upplevelser utanför vattnet. Ett besök här ger dig inte bara fantastiska vågor att rida på, men också ett djupgående dyk in i den baskiska kulturen och en chans att utforska den enastående skönheten i sydvästra Frankrike.

Bästa tiden (uppskattning): Sommaren för nybörjare, hösten för mer erfarna surfare.

Resa till och från Frankrike

Frankrike, särskilt dess västra kust, är en drömdestination för surfare, och ligger relativt nära Sverige, vilket gör resan dit bekväm och snabb.

Flyg: De flesta större svenska flygplatser, inklusive Stockholm-Arlanda, Göteborg-Landvetter och Malmö, erbjuder direktflyg till flera städer i Frankrike. För dem som är speciellt intresserade av surfing rekommenderas att flyga till städer som Bordeaux eller Biarritz. Från dessa flygplatser kan man enkelt ta sig vidare med bil, buss eller tåg till populära surfspots som Hossegor, Capbreton och Biarritz.

Tåg: Med hjälp av det europeiska järnvägsnätet kan du också ta dig från Sverige till Frankrike med tåg. Med kombinationen av SJ och TGV, Frankrikes snabbtåg, kan man resa från Stockholm till Paris och sedan vidare till surfdestinationerna längs Atlantkusten. Det är ett miljövänligt och äventyrligt alternativ som erbjuder spännande vyer längs vägen om man vill se mer av kontinenten.

Bil: För den som föredrar att ta bilen kan färden gå via Danmark och Tyskland, och sedan vidare ner genom Frankrike. Med bil får man friheten att utforska kusten i sin egen takt, stanna vid dolda pärlor och enkelt transportera surfutrustning.

När du är på plats: Väl i Frankrike finns ett välutvecklat nätverk av lokala bussar och tåg som ansluter till de populäraste surfplatserna. Hyrbil är också ett populärt alternativ för surfare som vill utforska olika stränder.

Oavsett transportmedel kommer resan från Sverige till de franska surfspotsen med säkerhet bli en del av äventyret. Med en god planering, men också i viss mån spontanitet, kan du se fram emot en minnesvärd resa till några av Europas bästa surfdestinationer.

Se även UD:s hemsida med reseinformation till Frankrike.

Att ta med sig på en surfresa till Frankrike

Packning för en surfresa till Frankrike bör inkludera lämpliga kläder för den aktuella säsongen, särskilt om du besöker de norra regionerna som kan bli kyliga. En hög SPF-solskyddsmedel är viktigt oavsett, särskilt under sommaren och du tänkt spendera tid i vattnet. Det kan också vara värt, att ta med, eller hyra en våtdräkt om du surfar på de norra stränderna. Oavsett vad du tänkt surfa så erbjuder en våtdräkt också skydd för solen. Ett grundläggande sjukvårdskit med tex. plåster och antiseptisk-salva kan också vara bra att ha med sig. Det kan också vara bra att packa lite konservativa kläder om du tänker besöka några historiska platser och liknande. Här följer några tips på att ha med sig:

Våtdräkt: Medan sommarmånaderna kan vara varma nog för att surfa i kortbyxor eller bikini, krävs ofta en våtdräkt under övriga delar av året, särskilt på den nordliga kusten. Tänk på att vattnets temperatur kan variera beroende på region. En våtdräkt skyddar också mot solen.

Solkräm: Solen i Frankrike kan vara stark, särskilt under sommarmånaderna och särskilt i de sydliga delarna. En väldigt vattenfast solkräm med hög SPF är nödvändig för att skydda huden. En rekommendation är att även använda kläder för att skydda sig i så stor mån som möjligt, samt hatt och solglasögon med UV-skydd.

Surfbräda: Många erfarna surfare föredrar att ta med sina egna brädor, men för nybörjare, eller om man föredrar, kan det vara enklare och mer kostnadseffektivt att hyra på plats.

Skruvmejsel för fenor: Om du tar med din egen surfbräda, glöm inte att packa verktyg för att justera eller byta ut fenor.

Reseadapter: Frankrike använder typ E-eluttag, så se till att du har rätt adapter för att ladda dina elektroniska enheter.

Lätta kläder: För avkoppling på stranden eller utforskning av de närliggande städerna. Ta också med en tröja eller jacka för svalare kvällar.

Myggmedel: Det kan vara särskilt användbart om du bor nära våtmarker eller i skogsområden.

Första hjälpen-kit: Basmedicin och bandage, särskilt bra att ha med sig om du planerar att utforska avlägsna stränder eller landsbygden.

Vattentät påse eller ryggsäck: För att hålla dina värdesaker torra när du är ute på vattnet eller på stranden.

Ordlista eller översättningsapp: Även om många i turistområdena talar engelska, kan en enkel ordlista eller app hjälpa till med kommunikation på mindre besökta platser.

Sammanfattning

Med sin bländande kust längs Atlanten har Frankrike blivit en älskad surfdestination i Europa. Stränder som Biarritz lockar med sin skönhet medan Atlantkusten bjuder på mäktiga bränningar. För den som just börjat surfa erbjuder Frankrike många platser med lämpliga vågor under framförallt sommaren. Den erfarne surfaren kan även finna utmanande vågor och unika surfplatser. När dagen på vattnet är över kan man besöka fler av Frankrikes kulinariska skatter. Här möts du av smaker från både hav och land. Så oavsett om ditt hjärta klappar för surfing eller kultur kommer en resa till Frankrike att bli en minnesvärd upplevelse.

Boka olika typer av surfcamps i Frankrike via Booksurfcamps.com – Läs besökar-recensioner!