Detta är en relativt vanlig fråga, ”finns det inte hajar?”. Givetvis kan det finnas fler farliga djur som kan skada en människa än just hajar i havet, som tex. maneter eller spring-rockor, men i det här fallet tänkte vi reda ut hur farliga just hajar är om du surfar eller befinner dig i vattnet. Hajar är nog samtidigt det djur som kanske sätter mest skräck fantasin hos de flesta som funderar på att åka på en surf resa, och det är klart – att bli attackerad av en haj kanske nog knappast kan kännas som ett önskvärt ögonblick!
Global statistisk förekomst av haj-attacker
Så hur ser det egentligen ut? Vi kan till en början kolla på hur statistiken globalt ser ut. Det finns idag, så vitt man vet, en enda vetenskaplig organisation som för dokumenterad statistik kring händelser som rör haj-attacker på människor, och det är ISAF (International Shark Attack File) med säte i Florida, USA. Enligt dessa så ägde totalt 137 dokumenterade bett/haj-attacker rum runtom i världen 2021. Dock kan dessa delas upp på dels ”oprovocerade bett/attacker på människor” (vilket var 73 stycken), ”provocerade bett/attacker på människor” (vilket var 39 stycken), ”bett på båtar” (4 stycken), ”Tveksamma bett/haj-attacker på människor” (5 stycken), obekräftade bett/haj-attacker på människor” (14 stycken), ”Uppsökande” (1 stycken), och ”kunde ej definieras som bett/haj-attack” (1 stycken).
Provocerade bett/haj-attacker är sådana, enligt ISAF som definieras som; ”ett bett på en levande människa som äger rum i hajens naturliga miljö, utan någon synlig mänsklig provokation av hajen”. Ett provocerat bett/attack beskrivs som; ”Uppstår när en människa interagerar med en haj på något sätt. Detta inkluderar när dykare blir bitna efter att ha retat/stört/provocerat hajarna, bett på spjut-fiskare, bett på människor som försökt mata hajar, bett som inträffar när man försökt avkroka en haj eller man försökt ta bort den från ett fisknät eller liknande”.
Geografisk förekomst av haj-attacker
137 stycken haj-attacker världen över kan nog knappast ses som att det är ”vanlig förekommande” , särskild när över en tredjedel av världens totala folkmängd (över 2,4 miljarder) beräknas leva inom 100 km från havet (2). Dock verkar en del platser, och en del grupper av personer, (baserad på aktivitet i havet) som tex. surfare och simmare i högre grad än andra vara utsatta för haj-attacker (se mer nedan).
Det land som hade mest antal oprovocerade haj-attacker 2021, och vilket stämmer överens med tidigare trend, är USA, där Florida utgör den delstat som haft flest attacker. Detta senare stämmer även överens med tidigare forskning och dokumentering som den region med flest antal oprovocerade haj-attacker i världen sedan flera decennier tillbaka.
Australien, känt för sin surfing, hade 12 stycken oprovocerade haj-attacker 2021, vilket var lite lägre än det 5-åriga medelvärdet på 16 stycken. Sex bett skedde i den sydöstliga regionen New South Wales, varav två var dödliga. Särskilt området Byron-Ballina i New South Wales (där Byron Bay ingår) har benämnts ”Australiens officiella haj-attack ort” (3). Fyra bett ägde rum i Western Australia, varav en var dödlig. Enskilda incidenter skedde också i Queensland och Victoria.
Övriga länder/regioner som omnämns i rapporten är Brasilien, Nya Zeeland, och Sydafrika vilka samtliga tre attacker, varav en dödlig attack vardera under 2021. Nya Kaledoniern rapporterade 2 incidenter, varav båda var dödliga. Enskilda indicenter skedde även i Kanada, Ecuador, St. Kitts, och Newis.
Surfare till större del utsatta för haj-attacker
Statistiken säger, även om det totala antalet attacker kan ses som lågt, att surfare och personer som ägnar sig åt olika typer av surfing är kraftigt överrepresenterade bland de attacker som sker. Mer än 51% av attackerna 2021 härrör sig till någon form av surfing, vilket också stämmer överens att vanliga platser för haj-attacker även ofta är platser där folk just surfar eller ägnar sig åt någon form av brädsport. Därefter kommer simmare på 39%, snorklare/fri-dykare på 4%, och body surfare på 6%.
Läs även här generella tips för att undvika en haj-attack