Faror vid surfande

Faror vid surfance
Skylten ger tips om hur man kan ta sig ut ur en så kallad ”kanal” vilket är en typ av rip ström.

Att vi har en sida här som heter ”faror vid surfande” kan låta som vi varnar för surfing, men faktum är att även om surfing är en fantastisk sport, är det även viktigt att informera om att det är flera saker som är väldigt viktiga till att känna till innan man beger sig ut och surfar, framförallt om man är nybörjare på egen hand (går man en kurs så skall man dock få sådan nödvändig kunskap), och att att man inte ger sin in i förhållanden eller surfing som inte är lämplig sett mot fysisk förmåga eller kunskap.

Alla som surfar vet att man älskar det just för att man mår så bra av det, såväl fysiskt som psykiskt, men samtidigt kan bristande kunskap om oceanen och vad man ger sig in på, göra att man hamnar i stora problem. Även om det med största sannolikhet inte bör vara någon fara om du surfar genom en kurs med en certifierad och kunnig instruktör som även är utbildad livräddare, så är det bra att informera om vissa aspekter. Oavsett om saker inte är direkt farligt, så kommer utan tvekan utmaningar och en del obehag att uppstå då och då i resan att bli en bättre surfare och när du börjar surfa större vågor ute på oceanen.

Observera dock att dessa nedan bara är några aspekter som kan vara bra att känna till. Prata även alltid, och lyssna var den certifierade instruktören har att säga, då vi rekommenderar att alltid gå en kurs om du är ny.

Havet och strömmar

När mycket vatten tar sig in till stranden, särskilt vid de stora haven, ska stora mängder vatten ut igen. Detta sker ofta genom ”kanaler” eller olika typer av strömmar som kan kännas igen att vattnet skummar eller vågorna inte bryter. Detta kan användas som en plats för surfare att ta sig ut, men kan skapa obehag och fara för den som inte känner till dem. Du kan läsa mer om ”rips” och strömmar här.

Vad säger varningsflaggorna?

Kolla alltid vad eventuella varningsflaggor till en början ger för information om strömmarna och förhållandena!

Surfa alltid med en kompis

Man vet aldrig vilka situationer man kan hamna i när man är ute på havet. Se till att du alltid surfar med en vän, eller i alla fall inte är där ute ensam.

Fråga andra om eventuella rev och faror vid en plats

Vårt råd är att aldrig surfa ensam, och särskilt om du är ny till surfing, samt även om det gäller en plats du inte surfat på tidigare. Är det en ny plats du skall surfa vid, prata då alltid med lokala surfare eller livräddare innan. De kan ge dig viktiga råd, tex. om det finns luriga strömmar eller farliga rev mm på platsen.

Ett annat tips är att om du ska surfa, vilket givetvis varierar med din kunskaps-nivå är att hålla dig till platser där det finns andra surfare. Där brukar också ofta förutsättningarna vara bäst.

Fysik och simkunskaper är viktigt

Fysik och uthållighet är väldigt viktiga delar när du surfar. Framförallt förmågan att kunna paddla och simma längre sträckor är viktigt. Känner du att denna förmåga är begränsad, vilket tex. är vanligt om du inte surfar så ofta, så ge dig inte in på större vågor eller situationer du inte känner dig trygg i! Ett alternativ är också givetvis att surfa vid en strand på inte för djupt vatten (kanske till midjan) och där du hela tiden har kontakt med botten. En bra fråga att ställa sig, är att om du blir av med din bräda, skulle du klara av att simma in till stranden på egen hand?

Surfa inte om du har hjärtproblem

Du måste vara såväl fysisk som psykiskt frisk när du är ute i vattnet. Det kan hända mycket på kort tid, tex. om du trillar mm, och då måste du vara i form. Ibland kanske det inte är lämpligt att surfa beroende på omständigheterna, eller vissa typer av sjukdomar eller besvär.

Skydda huvudet när du kommer upp ur vattnet

När du tex. trillat eller gjort en ”wipe-out” och kommer upp ur vattnet så vet du vanligtvis inte var brädan är, så håll alltid händerna för huvudet. Såväl brädan som fenorna kan skada dig, i värsta fall allvarligt.

Håll koll på andra surfare

Det är viktigt att hålla koll och ha ett gott säkerhetsavstånd till andra surfare. Tänk på att de kan trilla nästan närsomhelst, samt att brädan då även kan flyga mot dig fritt, så det är bra att ha ett gott säkerhetsavstånd.

Stretcha och värm upp innan

Detta är något som många kanske ofta struntar i, och inte alltid är så viktigt inför alla surf lektioner. Att stretcha är dock viktigt ur två aspekter, speciellt om det är under en period när man inte surfat tidigare eller på länge, då dels man blir smidigare och får ut mer av sin surfing, och dels så förebygger man skador. Ett tips från oss är även att se till att alltid stretcha händer och fötter, då det ofta är dessa som får ta ”smällen först” när man tex. stöter i botten mm för att undvika att man stukar sig eller i värsta fall bryter ett ben!

Observera att detta är bara några aspekter som kan vara viktiga att känna till. Prata med din certifierade instruktör för mer information kring eventuella faror, och saker som kan vara bra att tänka på.