Surfresa för nybörjare

Har du alltid velat lära dig surfa? Då har du gemensamt med de flesta andra som någon gång vill testa på att surfa på en bräda. Kanske drömmer man om att göra det i något varmt tropiskt land med palmer längs stränderna? – och det är också möjligt! Samtidigt är en surfresa också ett fantastiskt sätt att träffa andra människor från ofta världens alla hörn och där man (troligtvis) även delar samma intresse i form av surfing! Sen är en surfresa också ett sätt att ”resa” och se ett nytt land!

Det första man söker är oftast då en nybörjarkurs för surfing med en certifierad surflärare och livräddare, vilket är en väldigt bra idé som vi alltid rekommenderar. Nästan alla surfcamps världen över har idag nybörjarkurser, där man till en början går igenom grunderna kring surfing, kunna läsa vågor, säkerhet kring surfing, och kunna ”popa-upp” och ta en våg! De goda nyheterna är att surfing även inte är så svårt som många tror. Dagens stora ”longboards” eller brädor är väldigt förlåtande, även om det givetvis tar tid och träning innan man blir en riktigt bra surfare!

Boka över 1,000 stycken olika typer av surfcamps världen över som riktar sig till nybörjare via Booksurfcamps.com – Läs användar recensioner.

Tankar & frågor

Det kan dock vara mycket frågor och tankar som dyker upp. Vi på Surfresa.com är i sig själva ingen ”rådgivande myndighet”, utan har på denna sida helt enkelt ställt samman tips från våra egna resor, varav tankar dykt upp som vi tänker även andra kan ha nytta av. Ett första tips är att läsa lite våra frågor och svar kring vanliga tankar som ofta dyker upp för nybörjare som vill åka på en surfresa under surfrese företag på samma sida (du finner dessa strax under listan av surf-företag).

Om du är ny till vågsurfing kan du även läsa vår vågsurf guide här, där du även kan läsa mer teori om hur vågor bildas, typer av vågor, och även strömmar (som är viktiga att känna till, men som man även senare som en ”duktig” surfare kan ha nytta av) och vanliga faror. Ett tips är även läsa vår ”boka surfresa” guide. Där har vi sammanställt hur vi själva brukar göra när vi bokar en surfresa, samt lite tips vi lärt oss. Det är dock givetvis hur själva går tillväga, och hur du vill boka är upp till dig:)

Surf- och nybörjarkurser på olika nivåer

Som sagt har nästan alla surfcamps idag nybörjarkurser för surfing. Den första delen brukar handla om i regel grundläggande kunskaper om havet & säkerhet, samt hur man ”poppar upp” på brädan och tar en våg. Den andra delen, när man väl börjat känna sig trygg med att själv kunna ta en våg, brukar vara att man ofta med hjälp av instruktören paddlar ut till ”line upp” och försöker surfa en ”grön”, obruten våg. Det senare brukar gälla ofta när förhållandena är väldigt snälla, och det inte är alltför stora vågor den dagen.

Beroende på hur många surfare som går en kurs, brukar vissa surfcamps ha olika svårighetsgrader beroende på om man är helt nybörjare eller surfat lite. På så sätt kan man om man är en relativt van surfare inte behöva få vissa grundläggande moment repeterat hela tiden. Det beror dock ofta också på hur många resenärer som besöker campet, samt hur många instruktörer man har, annars kanske man surfar hela gruppen tillsammans.