Surfresa & Surfcamps Portugal – Din kompletta guide

Surfresa Portugal
Algarve, Portugal

Vill du åka på en surfresa och på surfcamp i Portugal? Som en av Europas mest populära surfdestinationer har Portugal väldigt mycket att bjuda på för både amatörer och proffs. Vi har tagit en titt på hur man får ut det mesta av sin surfresa till Portugal.

Portugal har på många håll blivit känt för sina många surfspots och riktigt bra förutsättningar för surfresor, och längs Atlantkusten finns det numera en stor mängd rese-arrangörer och surfcamps etablerade. Såväl nybörjare som erfarna surfare reser dit för att ta del av landets tilltalande klimat. De vanligtvis milda vintrarna gör att det på många håll även går att surfa året om.

En etablerad surf-destination

Det är många som väljer att åka till Portugal på surfresor och surfcamps. Antagligen på grund av att det finns så bra förutsättningar för att surfa, hyra utrustning och ta sig till och från de olika områdena. Med tilltalande klimat och högt aktivitetstempo är det för många en självklar destination. Så låt oss ta en närmare titt på landet och dess förutsättningar för surfning.

Om Portugal som surf spot

Surfing PortugalJämfört med många andra destinationer så är Portugal definitivt ett utmärkt ställe att surfa på. Det finns en rad olika surfmöjligheter längs Portugals kust, med allt från lite småvågor till större, kraftigare vågor. Därför är det en lämplig plats oavsett om du är nybörjare eller en erfaren surfare. Portugal är också känt för att ha stora, långa sträckor med sandstränder, vilket inbjuder till bra förutsättningar för att lära sig surfa under lugna och säkra förhållanden. Du kommer att hitta bra vågor året runt, och vattnet är vanligtvis relativt varmt och klart. Som surfare i Portugal får du också tillgång till många surfcamps och instruktörer som kan hjälpa dig att lära dig grunderna och förbättra dina färdigheter. Det är därför Portugal har blivit ett av de mest populära surfdestinationerna.

Beläget på Iberiska halvön

Portugal - en bergig kustremsa
Portugal – en bergig kustremsa

Portugal är ett land beläget i sydvästra hörnet av Europa på den Iberiska halvön. Med gräns till såväl Spanien som Atlantiska oceanen har det blivit känt för sina fantastiska landskap och rika historia. Många som besöker landet reagerar på dess ovanligt långa kustremsa som sträcker sig närmare tusen kilometer vilket skapar otroliga förutsättningar längs landets många stränder. Då temperaturen sällan understiger 16 grader Celsius och på många håll når höjder på 40 grader Celsius är Portugal av naturliga skäl väldigt förknippat med såväl surfresor som solsemester.

Befolkningen som numera utgör fler än 10 miljoner portugiser har föga förvånande Portugisiska som huvudspråk. Det är ett romanskt språk som härstammar från latin och är även officiellt språk i Brasilien och de Afrikanska länderna Kap Verde, Angola, Moçambique, Guinea-Bissau samt São Tomé och Príncipe. Dess utbredning beror i stor utsträckning på att portugisiska upptäcktsresanden, genom dess ”läge vid vattnet”, under 1400- och 1500-talen utforskade och annekterade stora delar av världen. Denna rika historia och globaliserade språkkultur har gjort att språket utvecklat många unika regionala dialekter som gör språket oerhört levande. Sedan 2002 har de euro som sin officiella valuta.

Boka fler än 200 olika typer Surfcamps i Portugal via Booksurfcamps.com – från nybörjare till avancerad, med besökar recensioner!

Topografi och klimat

Portugals rika och mångsidig geografi formas av landets långa kustremsa, berg, floder och dalar. Dess kustområden är kända för sina fantastiska stränder och pittoreska fiskebyar. Inåt landet förändras landskapet från böljande kullar till karga bergskedjor med djupa dalar. Med sin unika geografi och kultur erbjuder Portugal besökare en väldigt varierad naturupplevelse.

Då det är beläget på den iberiska halvöns västra kust så har det ett väldigt typiskt tempererat medelhavsklimat. Medeltemperaturerna sträcker sig från milda till väldigt varma, och mängden nederbörd varierar under hela året men med mer intensiva regnperioder under vintermånaderna. Kustområdena har i de flesta fall mer nederbörd jämfört med inlandsregionerna. Under sommarmånaderna är det inte ovanligt att temperaturerna kan nå upp till 40°C i vissa delar av landet. Detta gör Portugal till en idealisk destination för surfning.

Surfspots och surfcamps

Porutal har väldigt känt för ditt surfvänliga klimat där såväl nybörjare som proffs som både surfar för nöje och förfinar sina förmågor. Många destinationer har även särskilda surfcamps där man utifrån sina egna och individuella förutsättningar kan ta del av andra erfarenheter. Men var kan man egentligen surfa? Och vilka ställen erbjuder surfcamps?

Surfspots för nybörjare

Här är några självklara destinationer för dig som saknar tidigare erfarenheter eller som föredrar att främst surfa för nöjes skull (observera dock att nedan är ett urval, och det finns betydligt mer surf destinationer i Portugal).

Peniche

Peniche PortugalDetta är en av världens mest kända surfdestinationer och har med sina många olika stränder fantastiska valmöjligheter för både nybörjare och lite mer erfarna surfare. I Peniche, genom sitt läge på en halvö med korsande vindar, kan man ofta ta del av ett betydligt svalare klimat jämfört med många andra ställen i Portugal, något som kan vara skönt på sommaren när man når de högsta temperaturerna. I Peniche hittar man främst beach breaks vilket även betyder att det blir en plats för allmän avslappning. De största vågorna hittar man vanligtvis mellan oktober och mars. Här erbjuds även surf camp året om, men främst i Ferrel.

Om surfning inte är allt så har Peniches stränder och kultur mycket annat av bjuda på. Den lokala maten kretsar kring skaldjuren, och vin är något utav en stapelvara. Stadens historiska platser (bland annat den medeltida muren) och monument bjuder på många vyer, och avkoppling på ett av de många kaféerna eller med en båttur runt bukten är givet.

Algarve

Algarve PortugalAlgarve är väl känt för sina två kustlinjer som gränsar till både väst och söder. Då den västra delen möter öppna atlantiska oceanen uppstår av naturliga skäl ofta ganska påtagliga vågor. Därför rekommenderas södra området till nybörjare, medan väst blir en mer utmanande upplevelse. Januari utgör vanligtvis den mest kyliga månaden då temperaturer kan bli så låga som 12 grader Celsius.

Många åker även hit bortsett från surfupplevelser. Algarve lämpar sig för alla typer av resenärer oavsett om äventyr, avkoppling eller kulturen och det lokala köket står i fokus. Från fantastiska stränder till dramatiska klippor och frodiga skogar kan man således uppleva både ”actionfylld” semester och fridfull tillflyktsort som paus från vardagen.

Praia da Aguçadoura

Som en av Portugals lägsta stränder kännetecknas Aguçadoura av vita dyner av sand som sträcker sig så långt ögat kan se. När det gäller surfning så är platsen internationellt känd för att vara en av de få surfdestinationer som skapade artificiella vågor med hjälp av ett särskilt elektroniskt system. Även om detta inte längre är aktivt så fortsätter surfare att söka dig dit för områdets konsekventa vågor och tillgängliga ytor. Många väljer särskilt vintermånaderna då de nästan alltid bjuder på de bästa vågorna.

Då Praia da Aguçadoura är en typisk stranddestination åker de flesta hit för bad eller vattenaktiviteter. Samtidigt finns det hisnande vyer, mångsidiga djurliv och en vänlig lokalbefolkning som gör det till en given platsen att koppla av och varva ner. Kajakpaddling, vandring och att kravlöst ta del av lokala kulturen är också möjligt,

Costa da Caparica

Costa da Caparica Portugal
Costa da Caparica – Känt för dess 3 mil långa sandstrand.

Många åker till Costa da Caparica för dess trettio kilometer långa strandsträcka vilket bjuder på otroligt stor frihet avseende var man väljer att surfa. Nackdelen är att dess popularitet innebär att många ställen är fullpackade. Här hittar du ett stort antal surf camps, butiker och restauranger vilket gör att det är oerhört enkelt att spendera hela dagar där.

Med hisnande stränder, levande kultur och väldigt rik historia anses Costa da Caparica ofta vara ett måste för alla som vill uppleva det bästa av Portugal. Oavsett om du letar efter en äventyrsfylld semester eller bara vill koppla av och njuta av naturens skönhet har du många valmöjligheter.

Cascais

Om du befinner dig i Lisbon så är Cascais en av de allra mest populära surfdestinationerna för både nybörjare och proffs. Få andra ställen har en så pass stor blandning av åkare vilket gör det till något utav en smältdeg av möjliga upplevelser och erfarenheter. Med många surf camps är det enkelt att få tag på såväl utrustning som kurser. Vågorna når sin högsta nivå under vintern men har kommit att bli kända för att vara ganska ojämna i storlek. Som nybörjare gör man hur som helst bäst i att åka dit under högsommaren.

Cascais sammanfattar på många sätt mycket av vad som är talande för europeisk kultur och natur. Stränder, historiska platser och pulserande nattliv gör Cascais till både surfdestination och en upplevelse i sig. Från kullerstensgatorna i Gamla stan till klippor med utsikt över Atlanten är det en plats värd att utforska.

Jardim do Mar – Madeira

Madeira Portugal
Madeira är känt för sin klippiga kust, men här finns också bra surfspots.

Jardim do Mar har länge ansetts vara något utav ett paradis för surfare. Denna plats belägen i Madeira bjuder på plats kraftfulla vågor som sveper längs den klippiga kusten. Med sitt kristallklara vatten och fantastiska vyer är det inte konstigt att det är en populär surf spot. Oavsett om du är en erfaren surfare eller precis har börjat, har Jardim do Mar något att erbjuda. Vågorna här ger en spännande utmaning för alla nivåer av skicklighet och erfarenhet.

Landskap och unika lokala kultur är något som utmärker Jardim do Mar. Många reser hit för att på egna villkor ta dela av den portugisiska landsbygden, med majestätiska klippor och äkta inhemsk traditionell mat och lokala seder.

Surfspots för dig som är redo för nästa steg

Det råder knappast brist på utmaningar när det gäller surfning i Portugal. Här är platserna för dig som mer erfaren surfare.

Espinho

I Norra Portugal hittar man Espinho som enligt många har de mest konsekventa och pålitliga vågorna i denna del av landet. Däremot är det ingen plats för nybörjare då vintervågorna definitivt sträcker sig höga. Eftersom Espinho ligger väldigt nära staden Porto är infrastrukturen bra och det är enkelt att ta sig till och från stranden. Tillgängligheten gör att det finns många surfskolor och camps för alla som vill förbättra sitt surfande eller få tillgång till utrustning.

Är du nöjd med surfning är Espinho i sin egen rätt en vacker kuststad som bjuder på många äventyr och avkopplande upplevelser. Väldigt många åker hit för att spendera lite tid i den charmerande staden som anses vara väldigt prisvärd och tillgänglig.

Ericeira

Surfing Ericeira
Bergig kustremsa i Ericeira.

Runt vintermånaderna då vågorna är som störst är det en given plats för många professionella åkare. Sommarmånaderna lämpar sig däremot för dig kompetenta vardagsåkare. Här hittar du också ett stort antal surf camps som kan hjälpa dig ta nästa steg i ditt surfande. Med medeltemperaturer som sällan understiger 15 grader Celsius är Ericeira en självklar plats för surfning året om.

Ericeira bjuder enligt många på oförglömliga upplevelser. Utöver stränderna är området känt för aktivt stadsliv som passar personer i alla åldrar. Om du är en kultursökande upptäcktsresande kommer du även otroligt nära vår kollektiva gemensamma europeiska historia.

Nazaré

Nazaré Portugal
Nazaré – Välkänt för några av världens största vågor.

För dig som är på jakt efter de riktigt stora vågorna är Nazaré en given destination. Här har nämligen ett flertal världsrekord uppstått till följd av de konsekvent imponerande vågorna. De lugna dagarna lämpar sig för hobbysurfare, men när vågorna når rekordnivåer är det ett område som är uteslutande reserverat för surfare av världsklass. Under vintermånaderna är det inte ovanligt att vågorna når långt över 15 meter.

Som kuststad har Nazaré hisnande solnedgångar och en matkultur som är väldigt präglad av skaldjursrätter. Många anser att området har flera av de mest fantastiska stränderna i Europa. Den unika blandningen av kultur, mat och naturlig skönhet gör det till den perfekta platsen att uppleva det bästa av Portugal. Från surfning i Atlanten till att utforska gamla kyrkor och slott.

Resa till och från Portugal

Portugal har varit en del av det europeiska samarbetet ända sedan 1986 och är en fullvärdig medlem av den Europeiska Unionen. Då de också deltar i Schengensamarbetet krävs därför inget visum eller annan resehandling utöver giltigt pass eller nationellt ID-kort.

Att ta med sig på surfresa till Portugal

Många surfare är kända för sitt spartanska resande då de ofta lägger all fokus på det allra mest nödvändiga. Ofta betyder det i stort sett bad- eller våtdräkt, en bräda och vax. Men samtidigt är det en bra idé att planera utifrån sina egna förutsättningar.

Gillar du inte idén att köpa eller resa med bräda så kan du glädja dig med att de flesta surf camps och surfspots låter dig hyra både surfbrädor och våtdräkt. Detta är ofta även billigare än att ta med sig sin egen surfbräda och utrustning på flyget. Har du tagit steget till att utforska shorebreaks är det däremot en bra idé att överväga ta med dig några i förväg utprovade neoprenskor.

När det gäller övriga saker att ta med sig så är vädret i överlag milt året om. Reser du dit över vintermånaderna bör du däremot förbereda dig på något mer intensiva regnperioder och periodvis kalla dagar kring kusten.

Länkar:

Se UD reseinformation om Portugal

Boka fler än 250 olika typer Surfcamps i Portugal via Booksurfcamps.com – Läs även besökar recensioner!